Étienne de LA BOÉTIE
(Sarlat (Fr.), 1 november 1530 - Germignan (Fr.), 18 augustus 1563)

Etienne de LA BOÉTIE

Étienne de La Boétie groeide op als kind van een luitenant. En na diens vroege dood kwam hij terecht bij zijn oom, in het burgerlijke, verlichte milieu van magistraten in de Périgord. Hij volgde de klassieke humaniora en ging daarna verder studeren aan de universiteit van Orleans. In 1553 werd hij dan raadgever bij het parlement van Bordeau.
de La Boétie zou echter vooral de geschiedenis ingaan als schrijver... en vooral dan als schrijver van het Discours de la servitude volontaire ou le contr'un. Het betreft een werkje van een twintigtal pagina's waarvan hij reeds op achttienjarige leeftijd de ontwerptekst neerschreef. Hierin stelt hij de legetimiteit van 'regeerders' in vraag, welke soort die ook mag zijn (bijvoorbeeld als gevolg van verkiezingen, erfopvolging of geweld). Verder analyseert hij de pyramide van macht aan de top van het politieke systeem die bevolkt is met individuen die zich onderdompelen in zelfgekozen onderworpenheid en slavernij. De centrale vraag in het discours van de La Boétie is in feite "Waarom gehoorzamen we ?" En zijn besluit is simpelweg : "Soyez résolus à ne plus servir, et vous serez libres."

Ondanks deze kritische, filosofische bedenkingen was Etienne de La Boétie een trouwe dienaar van de openbare orde. Toch beschouwen velen hem als een intellectuele voorloper van burgerlijke ongehoorzaamheid en het anarchisme.

BIBLIOGRAFIE :
Étienne de LA BOÉTIE, Vertoog over de Vrijwillige Slavernij..., 2007.
Hem DAY, Étienne de la Boétie; Aperçu sur sa Vie et sur son Œuvre, Parijs–Brussel (Pensée & Action), 1954.
VERHANDELING-OVER-DE-VRIJWILLIGE-SLAVERNIJ

Terug naar : Biografiën
of
   Beginpagina

 

"U wordt zwakker als u de Staat sterker en krachtiger maakt en uw vrijheid meer beperkt;
u zou u van al die schande kunnen bevrijden, zonder zelfs daarvoor moeite te hoeven doen,
door het alleen maar te willen.
Wees vastbesloten niet meer te dienen en u bent vrij."

(Etienne de La Boétie)