Joseph ALBERT
(
Albert Libertad, Libertad)
(Bordeaux, 24 november 1875 - Parijs, 12 november 1908)

Joseph Albert, alias  LibertadAlbert Libertad
(R. CASSAGNAU, Vive l'anarchie !, p. 256-257.)

Als baby werd Joseph Albert door zijn ouders verlaten en zo belandde hij de 'publieke bijstand' van Bordeau. Hier werd hij mank (als gevolg van een kinderziekte) en voortaan moest hij zich verplaatsen met krukken. Maar na zijn studies aan de middelbare school van Bordeau werd hij boekhouder. Toen hij 21 was trok hij naar Parijs waar hij zich onmiddellijk manifesteerde in anarchistische kringen. Hij vond er onderdak bij de krant Le Libertaire en ging aan de slag als 'correcteur' bij verschillende drukkerijen. Trouwens, Albert was een begenadigd spreker en schrijver en hij sloot aan bij de libertaire groep van Mont-Martre, "les iconoclastes". En tijdens de 'Dreyfus-affaire' kwam hij samen met Sébastien Faure op voor de verdediging van kapitein Dreyfus. In de nasleep hiervan was hij in 1902 een van de stichters van de revolutionaire ligue antimilitariste.

"Résignés, regardez, je crache sur vos idoles;
je crache sur Dieu,
je crache sur la Patrie,
je crache sur le Christ,
je crache sur les Drapeaux,
je crache sur le Capital et sur le Veau d'or,
je crache sur les Lois et sur les Codes,
sur les Symboles et les Religions: ce sont des hochets, je m'en moque, je m'en ris...
Ils ne sont rien que par vous, quittez-les et ils se brisent en miettes." (Libertad.)

Albert werd bekend onder de aliasnaam (Albert) Libertad en was een aanhanger van de 'Propaganda door de Daad', al kwam hij in 1902 en 1904 als abstentionistische kandidaat op bij verkiezingen. Hij zag dit als een opportuniteit om reclame te maken voor zijn anarchistische overtuiging. Daarnaast werkte hij mee aan de uitbouw van een 'volkshogeschool' waarbij hij anarchistische ideeën trachtte te verbinden met wetenschappelijke studie. Ondermeer volgende thema's kwamen aan bod : 'vrije liefde', syndicalisme, arbeidersbeweging, ...

"Ceux qui envisagent le but dès les premiers pas, ceux qui veulent la certitude d'y atteindre avant de marcher n'y arrivent jamais." (Libertad.)

Verder was hij de grote inspirator van het belangrijke, individualistische blad L'Anarchie, dat in 1905 van de persen rolde.  Het verschijnen van dit blad was in die dagen beslissend voor de ontwikkeling van de illegale actie.  Zo werd het afgeraden te wachten op de grote revolutie.  Men moest (onmiddellijk) werk maken van de eigen kleine revolutie.  Het kwam er op aan om zo snel mogelijk vrije mensen te worden en in kameraadschap te leven.  En het gebruik van illegale actievormen kon daarbij op aardig wat sympathie rekenen. Het einddoel was m.a.w. een anarcho-communistische samenleving, maar in de tussentijd moest men niet langs de kant gaan staan (zoals de kolonisten of de éducationnistes), als anarchist en individualist was je actief midden in de samenleving !

"Rompre tout à coup avec les idées reçues dans l'humanité. Ne pas être l'opportuniste qui les suit, ni l'idéaliste qui bâtit dans l'île de Salente ou dans le pays de l'Utopie ; vouloir se vivre et avoir l'orgueil de vouloir se vivre, non dans des caprices de fou ou de névrosé, mais en se mettant d'accord avec les connaissances scientifiques actuelles, la meilleure hygiène, la meilleure économie [...]. Cette feuille désire être le point de contact entre ceux qui, à travers le monde, vivent en anarchiste sous la seule autorité de l'expérience et du libre examen". (Libertad, Aux anarchistes ! - L'anarchie, 1905, nr. 1.)

Boek van Joseph ALBERT (LIBERTAD) wwwwwwwwwwwwwwwww Gruppo Albert Libertad

 


BIBLIOGRAFIE :

LIBERTAD, Le Culte de la charogne. Anarchisme, un état de révolution permanente (1897-1908), Éditions Agone, 2006, 512 p.
Albert LIBERTAD, Niet morgen, vandaag ! Selectie van teksten uit Le Libertaire en l'anarchie (1897-1908), BRUSSEL (Tumult Uitgaves), 2011, 169 p.

J. MOULAERT, Rood en zwart..., p. 353-356.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Albert_Libertad

"Niet stemmen, dat is een zonde, zegt de katholiek.
Niet stemmen, dat is een slechte burger, zegt de republikein.
Niet stemmen, dat is je kameraden verraden, zegt de socialist.

Wat is eigenlijk stemmen ?
Dat is je eigen meester kiezen die je met de zweep geeft, die je zal bestelen.
Gooi je stembiljet niet in de stembus, blijf thuis en ga een eindje wandelen.
Je kracht zit niet in een stuk papier.
Die zit in je hersenen, in je armen, in je wil,
als je die zal gebruiken om je eigen zaken te regelen en niet die van anderen.

Als je stemt, dan is het je eigen schuld. Je wordt onze vijand.
Want onze vijand is onze meester.
Nu, de kiezer benoemt onze meester.
Dus de kiezer, dat is onze vijand."
(Albert Libertad)